Mormor Kirstine Post Sandersen Ørding 13.08.1911 - 08 03 1987
Morfar Jørgen Henry Sørensen Jørsby 13.08.1903 - 14.01.1978
Farfar Johannes Marinus Kristensen Lødderup 26.06.1910 - 15.08.1975 
Farmor Helene Marie Vilsgård Ørding 14.12.1911          

Klik her for at komme ind på siderne    FAMILIE 

NYT NYT Klik her for at komme ind i familien hvor alt er i listeform det er lettere at finde rundt i. FAMILIEN 

Kære besøgende.

Der er mange info på siderne, herunder folketællingerne de står ikke særlig pænt på siderne men kan læses. På samme måde er skøder - skifter samt familieinfo ikke opsat sådan det fremtræder godt. Med tiden vil den del komme til. Har du billeder informationer om slægten mm. hører jeg gerne fra dig. På samme måde har jeg rigtig mange data som endnu ikke er tilgængelige det skyldes problemer med at læse det korrekt, det håber jeg med tiden bliver løst. Der er hertil en række gåder om familieforhold, det der optager mig meget er hvem er Jens Willumsen ? han blev stamfader til de fleste i Danmark der hedder Vilsgaard gennem sin søn Søren Jensen Vilsgaard der tjente på en gård i Vilsgaard Salling, heraf navnet. Mange vil sikkert tro det kommer fra gården Vilsgaard i Vejerslev men det er ikke tilfældet. Denne Jens Willumsen er født i Tøndering Sogn hvor der ikke findes kirkebøger fra den tid, så sikre data findes ikke. Ved sin død bliver hans farbroder degnen Søren Yde i Stagstrup Thy indsat som formynder for børnene. Denne Ydes slægt er godt beskrevet via diverse slægtsbøger samt meget udførlig tillige på nettet, men på intet tidspunkt bliver Jens Willumsen omtalt. En af Yderne er dog væk i en periode hvor ingen ved hvad han lavede så måske der er sket noget der, men intet vides overhovedet, det er rent gæt. En ting ligger dog fast nemlig af Jens  Willumsen tjente som færgemand i Sallingsund ved Mads Yde iflg. skiftet altså en farbroder, og inden da i Hurup sogn i Thy hvor nok en farbroder Svenning Yde var degn. I samme sogn døde Jens Willumsens teoretiske farfar Jens Madsen Yde i ca. 1781/82. Denne Jens Madsen Yde var gift med Frederikke Schmidt som igen var datter at Wilhelm/Willum Schmidt  så der var navnet  igen. Dengang opkaldte man sine børn efter bedsteforældrene i Jens Willumsens tilfælde vil det betyde at de 2 første børn er opkald efter moderen her har mormor/far heddet Anne Cathrine og Jens. Jens Willumsen forældre måtte så hedde Willum og Fredericia. Her ser man igen navne sammenhæng med  Yde Slægten ikke mindst navnet Frederica et ikke helt almindelig navn.

 En spændene retssag BRANDEN I SILLERSLEV 1823 (skrevet af Peder Kusk) må man læse, den beskriver hele forløbet hvor der var mordbrand attentat mod netop Mette Jensdatter og hendes anden mand Søren Grove. Bogen beskriver meget om hvordan man tænkte på den tid så den bør læses hvis man har interesse i det med slægten. Hele retssagen er beskrevet spændende, den dømte måtte af med hovedet men den gode konge forbarmede sig over ham så han kom i graven i et stykke.

Hvad angår slægten på min morfars side så fortaber den sig også i hemmeligheder eller i alt fald ikke kendte fædre. Morfars moder Laura Marie Pedersen født Bønnerup Strand Hemmed Sogn 26.12.1862 af ugifte Ane Marie Pedersdatter hvor ingen bliver udlagt som fader ?. Eftertiden giver måske et fingerpeg om hvorfor. Mange år senere gifter Ane Marie Pedersdatter sig med Lars Dam som inden da er blevet skilt. Hvorfor er ingen udlagt som barnefader ? og hvorfor kommer Laura til at hedde Laura da absolut ingen i slægten bærer det navn og på den tid var meget usædvanligt, måske er Laura et opkald efter Lars Dam som på den tid også kaldet Laurs Dam. Ja et gæt. Men hvad så Ane Marie Pedersdatter jo hun er også et barn født uden for ægteskab af Ane Sørensdatter her er dog tjenestekarl på Birkelund Peder Rasmussen udlagt som barnefader. Hvem han er fortaber sig ligeledes da der findes flere med det navn. Måske finder jeg ham med tiden men tilgang og afgangslister giver ikke et sikkert billede af hvem han var. Men Oldemor Laura havde også gang i den, hun får et barn uden for ægteskab Laurits Rasmussen med sin mand Auustinus Rasmussen, men åbenbart bliver hun utryg ved situationen eller måske det slet ikke kunne lade sig gøre da den gode Augustinus var i fængsel, men i alt fald tilstår hun over præsten at han ikke er den rette fader, men derimod Jens Agri Jensen f. i Thorsager 12 jan 1860. Hun beretter over for præsten at Jens allerede er gift og bor i et sogn tæt ved Grenå. Jeg har ikke fundet ham gift men det er sikkert rigtig. Han var søn af en musiker og barnebarn af en lærer så historien i familien om Oldemor ikke måtte få en lærer søn holder lidt vand.

Skulle nogen have viden om ovennævnte hører jeg gerne.

 

Kære Familie.

Først tak til jer der allerede har bidraget med billeder mv. For jeg skal kunne være i stand til at udarbejde en slægtsbog så kan selv små ting være rigtig sjove at have med, så har i billeder historier eller lignende om vores forfædre så ring eller send det til mig, jeg vil være særdeles glad for det. På mors side har vi lige sagt farvel til Christen Post Sandersen som blev 88 år. Den del af familien kan føres tilbage til 1673 hvor den første Xander Nielsen er født , han blev 83 år . En senere Sander Mathias Jensen blev sognefoged og lægsmand i Øster Assels, en på den tid en personlighed som man så op til. I Viborg opbevares en sognebog fra den del af 1800 tallet hvor man kan finde rigtig meget han har skrevet , altså ting som er ca. 175 år gamle.

Siden er ikke opbygget og er kun en info side mere vil følge. Mange data er ikke tjekket og kan nemt indeholde fejl. Indtil videre er alt i sin vorden, godt nok har lysten været der mange år, men der er ikke anvendt ret lang tid.

I dag er der særdeles mange historier som jeg har kendskab til som endnu ikke er kommet på siden, men de kommer. Mange ting skal skrives så det tager sin tid, men jeg håber der hen af vejen bliver flere spændende ting at læse. Omkring min morfar Henry Sørensen så har han en morder ( sikkert en syg mand, den gang var der sikkert ikke medicin til den slags ) i blandt sine forfædre se historien her .   MORDER   

Johannes og Helenes sølvbryllup er her vist som et eksempel klik  sølvbryllup i 1958  

Her kan ses et lille udvalg af gamle familiebilleder på Vilsgård siden Vilsgaard

Aftægtsbrev fra 1874 mellem CC Post og hans svigerfar Anders Christensen Kjelde Post aftægtskontrakt 1874 

Læs her beretning om lærer Anders Jensen i Sdr. Draaby ( Helene Vilsgaards tip oldefar ) Lærer Jensen

Billeder fra Henry Sørensen familie Mormor

Flere billeder fra Kirstine Post Sandersens familie Mormor

Mvh.

Poul Kristensen

Tlf 40339999 - 40123194 
 Mail  poul@wos.dk
 

Familiebillede. Klik på billed for stor format

PIC000077.jpg (264903 bytes)